Tips om vanuit je authentieke zelf te communiceren
Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie. Ze liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s regelen de flow van energie door je lijf, ook wel ‘Prana’ (in de yogafilosofie) of ‘Chi’ (in de Chinese geneeskunde) genoemd.
De locaties van de chakras corresponderen met wat in de moderne wetenschap wordt aangeduid als zenuwknooppunten. Plekken in het lichaam waar veel zenuwen samenkomen. De chakra’s zijn verbonden met je hormoon- en zenuwstelsel, en houden je lichaam en emoties in balans. Het keelchakra is gekoppeld aan je schildklier en het functioneren van je hormoonstelsel. In Ayurveda is dit chakra verbonden met het element ‘ruimte’ en met alle vormen van communicatie, creativiteit en (zelf)expressie.
Eerlijk naar jezelf en anderen
Als je keelchakra in balans is, ben je goed in staat je gedachten en emoties onder woorden te brengen, zonder bang te zijn voor wat anderen van je vinden. Je spreekt vanuit je hart en bent daarbij eerlijk naar jezelf en anderen. Maar je weet ook wanneer je stil moet zijn en kan goed luisteren. Dat is namelijk de andere kant van zuivere communicatie. Dichter en filosoof Rumi schreef ooit: “The quieter you become, the more you’re able to hear.”
Keelchakra uit balans
Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel of onsamenhangend praten. Ook ben je niet in staat om écht goed te luisteren. Dit komt vaak voor bij mensen met een doshatype waarin Vatadominant is (Vata is één van de drie body- en mindtypes die Ayurveda onderscheidt). Een geblokkeerd of zwak keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Angst om verkeerd over te komen of om anderen pijn te doen. Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen. Tijd om aan je keelchakra te werken!
Voeding voor het keelchakra
Je keelchakra is verbonden met je schildklier. Vloeistoffen zijn belangrijk voor dit chakra; water, soepen, warme thee, kokoswater en verse sappen. Kokoswater is vanwege de verkoelende werking een perfect drankje voor een verstoorde keelchakra. Wil je op koude dagen van kokoswater genieten? Verwarm het dan met een paar plakjes verse gember en een beetje kaneel. Zuivelproducten kan je beter vermijden als je keelchakra uit balans is omdat dit slijmvorming en verstopping veroorzaakt. Zout, gember en citroen zijn juist goed voor je keelchakra en bevorderen zelfexpressie.
De kleur blauw
De kleur blauw stimuleert je keelchakra, een kleur die van nature niet zoveel voorkomt in voeding. Maar blauwe bessen, blauwe druiven en bramen zijn goede opties. Dit zijn tevens goede bronnen van vezels, antioxidanten en vitaminen. Vooral fruit dat aan bomen groeit zoals appels, abrikozen, peren, pruimen en perzikken helpen je keelchakra in balans te brengen. Maar ook rozijnen, rode kool, zwarte olijven, vlierbessen, zeewier en radijs hebben een helende werking.
Bouwstoffen
Zink, zwavel, selenium en jodium zijn goede bouwstoffen voor een gezonde schildklier. Jodium vind je vooral in zeewier, maar pas op dat je niet overdrijft. Te veel jodium kan ook een disbalans in je schildklier veroorzaken! Paranoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en peulvruchten (vooral kikkererwten) zijn goede bronnen voor selenium en zink. Paranoten zitten trouwens ook bomvol zink.
7 tips voor een keelchakra in balans
Naast bovenstaande tips, hieronder nog 7 tips die jou kunnen helpen om je keelchakra weer in balans te brengen:
Mediteer, door stil te zijn en je je aandacht op jezelf te richten keer je naar binnen en maak je contact met wie je echt bent. Dat zorgt er voor dat je puur en vanuit je hart kan communiceren.
Start met ‘journaling’, spreek je gedachten en gevoelens uit en dat kan ook op papier. Een dagboek bijhouden is een hele goede manier om aan je keelchakra te werken. Focus op positieve dingen en schrijf op waar je dankbaar voor bent.
Luister naar muziek, het ruimte element is namelijk gelinkt aan geluid en heeft een helende werking op het keel chakra. Zet een fijn muziekje op of ga naar een klankschaal meditatie.
Zing! In de auto, onder de douche of misschien zelfs op professionele zangles. Het hoeft niet loep zuiver te zijn, als je je keel maar gebruikt
Lachen is gezond, een hele natuurlijke ademhalingsoefening en heel goed voor je keelchakra. Tijd dus voor een avondje standup-comedy of grappige filmpjes op Youtube.
De kleur blauw stimuleert je keelchakra, dus trek een blauwe trui aan, of verf een muurtje in je woonkamer of kantoor in een mooie blauwtint.
Goede yogaposes voor je keelchakra zijn de fishpose, cat/cow, schouderstand, de ploeg en en veel ademhalingsoefeningen zoals uyaji, lion breath & hummingbee. Voor die laatste maak je het geluid van een zoemende bij met gesloten mond en voel je de trilling in je hoofd en keel.
Drie Yoga houdingen voor het Keelchakra
Gedurende een yoga les vertel ik altijd dat iedereen z’n nek lang moet houden. Soms is het heel makkelijk in sommige houdingen om de nek achterover te gooien om mee omhoog te kijken. Belangrijk is wel om de nek goed te beschermen hierin. Verleng de nek bewust en volg de lengte en richting van de rug.
De volgende drie Yogahoudingen passen goed bij het Keelchakra:
Simhasana
Deze houding voelt misschien heel gek als je hem voor het eerst doet, maar deze is ontzettend goed voor het keelchakra.
Je bereidt je voor alsof je in een kindhouding gaat. Knieën gebogen, grote tenen raken elkaar aan. Je plaatst de handen voor je met gestrekte armen. Op een uitademing steek je de tong zover mogelijk naar buiten.
Voor als wat meer sensaties wilt, kun je op de uitademing geluid maken. Je ademt krachtig uit. ‘Simha’ betekent leeuw, dus als je voelt dat er meer binnen in zit, kun je het geluid van een leeuw maken.
Herhaal dit 3 tot 5 uitademingen.
Matsyasana (ondersteund)
Deze houding wordt ook wel de vis genoemd. Hiervoor kun je een deken oprollen en deze plaats je, in de breedte, onder de schouderbladen. Je komt hier languit over liggen.
Je kunt de armen langs het lichaam plaatsen of over het hoofd. De benen kun je gestrekt of met de voetzolen tegen elkaar plaatsen. De achterkant van het hoofd rust op de mat en zo wordt het gebied in de keel geopend.
Blijf hier ongeveer 1 minuut en kom dan via de onderarmen omhoog tot een zittende houding.
Sarvangasana
De schouderstand. Voor deze houding is het belangrijk dat je een stevig deken opgevouwen neerlegt. Je plaatst de schouders op het deken, zodat het hoofd ervan ligt. Dit beschermt de wervels in de nek.
Je brengt de benen een voor een omhoog naar de kaars en vanaf daar til je het bekken op en plaats je de handen op de onderrug. Je loopt de ellebogen iets naar binnen zodat je het lichaam omhoog kunt laten reiken.
Til de kin iets op, zodat er ruimte is voor de keel. Kijk niet meer naar links of naar rechts.
Na 10 ademhalingen laat je heel rustig jouw lichaam naar de mat zakken en blijf je even liggen. Doe deze houding niet als je een hoge bloeddruk hebt of als je in de maandelijkse periode bent.
Lukt het niet of spelen er andere dingen
Elke situatie is weer anders. Als je wel wat hulp kunt gebruiken om inzicht in je eigen situatie te krijgen maak dan een afspraak voor een bewustZIJN sessie (of app naar Anja 06-51087183). Ik help je graag. Je bent het waard!
Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvaten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.
Weer jezelf zijn
Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut (BewustMaker), ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.
Ik ben er voor jou
Wij leven in een “hoofdige” samenleving. We verwerken alles via ons denken. Er is weinig aandacht voor het leven in ons lichaam. En dat terwijl ons lichaam zoveel te vertellen heeft. Het laat ons voelen of we energie hebben, of we op ons gemak zijn, of er spanning is, hoe we reageren op leuke of negatieve gebeurtenissen, of we behoefte hebben aan eten, slaap, seks of ... Vanuit ons denken horen we het lichaam gefluister niet. Ons lichaam is heel geduldig, maar als je zijn boodschappen te lang negeert, begint het lichaam te jammeren in spanning, te kermen in een klacht en uiteindelijk te schreeuwen in een aandoening.
Mijn doel is jou te begeleiden naar een bewuster leven, om jou verlichting en rust te laten voelen. In rust ontstaan de beste inzichten, zodat jij in je kracht komt, zelfvertrouwen krijg en jezelf mag zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Hopelijk kan en mag ik, Anja Kramer je daarbij net dat op-stapje geven.
Om je verder te inspireren of je die extra zetje te geven heb ik een heel "Good Deal" voor je.
Door aandacht te geven aan je lichaam een geest kan jij ontspannen leven.
Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf
Bron: holistik
Comments