top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg
Foto van schrijverAnja Kramer

Dankbaarheid als levenshouding, zo doe je dat (en dit levert het je op)

Dankbaarheid helpt je positief te zijn. Het is een goede manier om je te blijven verbazen over de mooie en fijne dingen in het leven. En dat verbetert je humeur én je gezondheid. Juist in heftige tijden is het belangrijk af en toe even een stap terug te nemen en te kijken naar wat je wél hebt in het leven.


Is het glas bij jou eerder halfleeg dan halfvol? Optimisme kun je leren!

Dankjewel zeggen als je partner boodschappen heeft gedaan. Je gelukkig prijzen met die fijne collega, met het dak boven je hoofd en het verse kopje koffie voor je neus. We weten wel dat het ‘goed’ is om dankbaar te zijn, maar in de waan van de dag schiet het er vaak bij in. Toch is het voelen en tonen van dankbaarheid een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.


Dagelijks bewust dankbaar zijn, maakt gelukkiger. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dankbaarheid je helpt om meer positieve emoties te hebben, fijne ervaringen te koesteren, je gezondheid te verbeteren, beter om te gaan met tegenslag en sterkere relaties op te bouwen.


Maar soms lukt het niet altijd om stil te staan bij al die kleine en grote dingen waar je blij mee bent. We hebben het zo soms zo druk met to-do-lijsten afvinken dat we veel momenten om dankbaar voor te zijn zelfs amper opmerken. Neem jij onbewust bijzondere gebaren en gebeurtenissen voor lief? Deze simpele methodes helpen je om elke dag dankbaar te zijn voor al het goede in je leven.


Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. – Eckhart Tolle


Dankbaarheid zijn en, in de geest van het inzicht dat ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ zijn het evenzoveel ingangen om meer ruimte te maken voor dankbaarheid in je leven.


1 Tevredenheid over je huidige leven

Mijn oma zei het al altijd: ’alles waar ‘te’ voor staat is niet goed – behalve ‘tevreden’’. Probeer stil te staan bij ervaringen die je nu hebt. Een maaltijd, een dak boven je hoofd, een zonsondergang, schoon drinkwater zijn, een film – kortom, de dingen die we altijd voor vanzelfsprekend aannemen.


2 Ruimte voor ontzag en verwondering

Een regenboog, een mooi landschap, bomen, de zee, de sterrenhemel – al die momenten dat je om je heen kijkt en ‘wauw’ zegt, zijn momenten van dankbaarheid.


3 Positieve vergelijkingen

Als je altijd kijkt naar mensen die meer hebben dan jij, leidt dat al snel tot ontevredenheid. Denk dan liever de andere kant op: je had in je leven ook veel sléchter af kunnen zijn – die vergelijking zorgt juist voor gemoedsrust.


4 Je dankbaarheid tónen

Denk aan de bekende uitspraak ‘Dankbaarheid voelen en het niet tonen, is zoiets als een cadeau krijgen en het niet uitpakken’. Door je dankbaarheid te tonen (het te zeggen, een briefje te schrijven) doe je iemand een groot plezier, én het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid.


5 Dankbaarheid die voortkomt uit het besef van vergankelijkheid

Het leven is kort en alles gaat voorbij – als je daarbij stilstaat, kan dat een aansporing zijn om extra dankbaar te zijn voor wat er nú is.


En wat levert het op?

Ja, goeie vraag. Dankbaarheid betaalt de rekeningen niet, en een gebroken been geneest er ook niet sneller van (ik zelf denk dus van wel – hoe gelukkiger hoe minder klachten je hebt en voelt). Maar het helpt je wel om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en relaties extra diepgang te geven. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om (verder) tot bloei te komen.’

Er wordt trouwens ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van dankbaarheid en er zijn duidelijke aanwijzingen dat dankbaarheid helpt tegen piekeren, tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Dankbaarheid is goed voor je hart – op allerlei manieren.

En het mooiste is dat dankbaarheid nooit opraakt. Integendeel, door dankbaarheid te beoefenen, slaan we een put in een bron die in potentie oneindig aanwezig is in de wereld: liefde, klein geluk, de lucht, de seizoenen, spel, creativiteit, gastvrijheid. En het wonderbaarlijke is dat wat we aanboren met dankbaarheid zich snel vermenigvuldigt. Want vergeet niet “Alles wat je aandacht geeft groeit


Vergrootglas

De mooiste en duidelijkste vergelijking vond ik deze: dankbaarheid werkt eigenlijk als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in je leven. Dankbaarheid beoefenen wil nadrukkelijk niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je blij bent met wat er wél goed is – en dat je oog hebt voor dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn.

Dankbaarheid als levenshouding, dat bereik je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar ‘De kracht van dankbaarheid’ laat zien hoe je er komt, en het staat vol (wetenschappelijke) inzichten, mooie persoonlijke verhalen en praktische oefeningen. Een boek om dankbaar voor te zijn!


Te bestellen via https://www.facebook.com/readshopkroonpassage Stuur een chatbericht en hij wordt voor je besteld.



Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid

Dankbaarheid kan veel voor je doen. Zo kan meer dankbaarheid je gelukkiger maken, depressieve gevoelens verminderen en stress verlichten. Aan redenen om er wat bewuster mee aan de slag te gaan.


Hoe we de wereld zien, is eigenlijk niet meer dan een afspraak. Als we de aarde niet beleven als een plek waar alles gekocht of verkocht kan worden, maar als een plek van rijkdom en vrijgevigheid, opent dat de deur naar een leven in dankbaarheid en verwondering.


Daarom hebben we een aantal Dankbaarheidsoefeningen en valkuilen voor je op een rijtje gezet.


Oefening 1: Benadruk de dankbaarheid richting jezelf

Waarom alleen maar dankbaar zijn voor de dingen die je hébt, terwijl je ook zoveel dingen bent en kunt? Sta daar wat vaker bij stil. Heb je een pan soep gemaakt en ook een kom verse soep naar de buurman gebracht? Of heb je afgelopen periode eens wat vaker ‘nee’ gezegd en vaker voor jezelf gekozen? Dan mag je best eens wat vaker dankbaar zijn voor de keuzes en stappen die je maakt. Ook al zijn ze nog zo klein. Dat doet wonderen voor je gevoel voor eigenwaarde, vooral als je zelf je grootste criticus bent.


Oefening 2: Ware dankbaarheid

Elke dag word je overladen met geschenken van de aarde. Geschenken die je niet verdiend hebt en waar je niet voor betaald hebt: lucht om te ademen, voedende regen, vruchtbare aarde, honingbijen, de boom die dit papier werd en de winterjasmijn in bloei. Als je je afvraagt waar jouw verantwoordelijkheid ligt voor de aarde, vraag je je eigenlijk af, ‘wat is mijn geschenk?’


Dankbaarheid is een krachtig medicijn, zoveel krachtiger dan een simpel ‘dankjewel’. Ware dankbaarheid is het geven van dank en het impliceert niet alleen het erkennen van het geschenk maar ook dat van de gever. De volgende keer dat je een appel eet, laat je dankbaarheid dan eens stromen richting de wijde takken van de appelboom die in de wind hebben gewiegd, gewarmd zijn door de zon en schoongespoeld door de regen, gesterkt door het maanlicht, wiens nakomeling nu in jouw hand ligt, wiens leven nu dat van jou geworden is.


Oefening 3: om dagelijks te doen

  1. Ontspan, haal diep en rust adem. Laat je ademen. (nog beter is om van te voren even te mediteren, zodat je het een en ander al wat meer tot rust hebt gebracht)

  2. Kijk terug op je dag terwijl je diep en rustig blijft ademen. Kijk als een wetenschappelijk onderzoeker: seq laat je de gebeurtenissen aan je geestesoog voorbijtrekken. Alle gevoelens/emoties die dit teweegbrengen, bekijk je ook vanuit deze wetenschappelijke onderzoeker.

  3. Kies 5 tot 10 gebeurtenissen of momenten die jouw dankbaarheid verdienen. Adem deze gedachten door je hart heen en leg uit waarom je dankbaar bent: ‘Ik ben dankbaar voor dit moment, omdat..’

  4. Herhaal 3x na iedere gebeurtenis/moment: ‘Dank je.’ (in gedachten of, nog krachtiger, hardop) Blijf nauw contact houden met je hart. Misschien kun je het gevoel van dankbaarheid voelen naar aanleiding van de observaties die jij vanuit de positie van wetenschappelijk onderzoeker doet. Vul je hart ermee op en laat het gevoel door je lichaam stromen. Mocht je deze dankbaarheid niet kunnen voelen, stel je dan voor dat dankbaarheid een bepaalde kleur heeft: adem deze kleur door je hart heen en vul er heel langzaam je lichaam mee op.

  5. Je eindigt deze oefening door nogmaals te zeggen: ‘Dank je’ (x3)


Vermijd deze valkuilen

1. Dankbaarheid zien als garantie voor geluk

Juist de wetenschap dat dankbaarheid gelukkiger maakt, wekt de indruk dus als je dankbaar bent ook per definitie gelukkig bent. Maar zo werkt het niet. Dankbaarheid is helaas geen wondermiddel tegen pijn en verlies. Life sucks nu eenmaal zo af en toe, of je nu dankbaar bent of niet. Die gevoelens mogen er ook gewoon zijn en kunnen prima bestaan naast een gevoel van dankbaarheid voor alles wat er wél goed gaat en fijn is.


2. Dankbaarheid te moeilijk maken

Ben jij vooral dankbaar voor zogenaamd triviale dingen of voel je elke dag dankbaarheid voor hetzelfde? Nou én? Als jij ochtend na ochtend intens blij wordt van een vers kopje koffie of als je hart een sprongetje maakt van geluk op een zonnige dag: geniet daar dan met volle teugen van en wees er vooral zo vaak je wilt dankbaar voor. De meeste mensen maken nu eenmaal niet elke dag (of week, maand of jaar) iets groots mee of meeslepend. En dat hoeft ook helemaal niet. Het zijn juist de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.


3. Dankbaarheid verwarren met opscheppen

Dankbaarheid kun je op verschillende manieren uiten. Kies voor een manier die integer en oprecht is. Op social media lijken #dankbaar, #blessed en #grateful amper nog iets met dankbaarheid te maken te hebben, maar vooral een middel te zijn om te showen hoe goed je het wel niet voor elkaar hebt. Daarmee kun je een ander een minderwaardig gevoel geven (hallo: oneerlijke vergelijking), terwijl dankbaarheid juist zou moeten verbinden in plaats van verdelen. Het gaat om wat je van binnen voelt; daar hoef je niet per se mee te koop te lopen.


4. Dankbaarheid voor jezelf houden

Hoewel het tonen van je dankbaarheid met een hoop bombarie dus meestal weinig authentiek is, betekent dat niet dat je dankbaarheid alleen voor jezelf moet houden. Als iemand iets liefs voor je gedaan heeft of ‘gewoon’ veel voor jou betekent: zeg het. En als je dat moeilijk vindt om te doen, stuur dan eens een kaartje of laat op een andere manier merken dat je dankbaar bent. Een blijk van waardering geeft niet alleen jezelf, maar ook de ander een goed gevoel.


5. Dankbaarheid alleen buiten jezelf zoeken

Waarom alleen maar dankbaar zijn voor de dingen die je hébt, terwijl je ook zoveel dingen bent en kunt? Sta daar wat vaker stil bij stil. Dat doet ook nog eens wonderen voor je gevoel voor eigenwaarde, vooral als je zelf je grootste criticus bent.


6. Dankbaarheid als verplichting zien

Regelmatig oefenen met dankbaarheid helpt je om vaker het positieve in het leven te zien, maar dat betekent niet dat je er elke dag mee bezig hoeft. Zo simpel als het lijkt, op sommige (lees: mindere) dagen komt dankbaarheid nu eenmaal niet vanzelf. En misschien werkt eenmaal per week stilstaan bij waar jij dankbaar bent wel veel beter voor jou: ook prima. Kwaliteit boven kwantiteit.

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page