Tegenwoordig gaat het naast een opgeruimd huis ook over een nieuw begin voor jezelf; een schoonmaakbeurt voor je hoofd en lichaam en ziel.
Als de lente komt, dan ….
De lente is begonnen ...
De bomen die weer groen worden, vogels die fluiten en het zonnetje krijgt steeds meer kracht. Toch valt een groep mensen in de lente terug in een dipje. Ze zijn moe en futloos. Waardoor wordt deze voorjaarsmoeheid veroorzaakt en wat kun je eraan doen? Met deze tips klaar ook jij vast weer op!
Bij een winterdip zien we vaak dat een gebrek aan zonlicht de boosdoener is van het vermoeide en lusteloze gevoel. Maar in de lente worden de dagen juist weer langer en lichter. Hoe kun je dan toch vermoeid zijn? Een eenduidig antwoord is er niet. Een theorie is dat het een nasleep is van een winterdip, of verlate winterdip. Een andere theorie zegt dat sommige mensen gewoon wat gevoeliger zijn voor de wisselingen van de seizoenen. Deze is het sterkst merkbaar van de herfst naar de winter en de winter naar de lente. De overgang van donkere naar lichte dagen is dan te groot. Of doordat de klok een uurtje vooruit gaan is, de zomertijd is in gegaan.
Voorjaarsmoeheid is geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie. Als de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan, maar door het wegblijven van de zon in de wintermaanden, ben je begin van het voorjaar vaak door je vitamine D-voorraad heen. Hierdoor kun je moe worden en kan je zelfs spier- en gewrichtspijnen krijgen of je wordt ziek.
De vermoeidheid verdwijnt meestal als het lichaam gewend is geraakt aan het nieuwe seizoen of dat je heerlijk de zon op je gezicht of lichaam voelt. Daarbij hebben de omstandigheden in je leven ook een grote invloed. Ben je in de winterperiode erg druk geweest of kom je uit een periode van stress? Dan kun je hierdoor moe zijn en dit nog lang in de lente voelen in je lijf.
Hoe herken je de symptomen van voorjaarsmoeheid?
je hebt minder energie;
je ziet tegen dingen op;
je voelt je futloos;
je bent moe door de dag heen;
je voelt je lusteloos;
het slaapritme is anders dan normaal;
je hebt prikkelbare gevoelens;
je kunt emotioneler reageren.
Tips bij voorjaarsmoeheid
1. Leef gezond
Ja een inkoppertje, maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit punt is. Wie gezond eet, voldoende beweegt en genoeg tijd voor rust en ontspanning inplant, zal zich veel fitter en energieker voelen.
2. Plan leuke dingen
Als je van te voren al leuke dingen of activiteiten organiseert, kan de voorpret alvast beginnen. Je hebt letterlijk iets om naar uit te kijken. Bovendien: als iets al vaststaat, ben je minder snel geneigd om het af te zeggen als je in een lusteloze bui bent. Je hebt het immers al afgesproken en/of betaald.
3. Blijf in beweging
Dit is een belangrijk punt. Als je je moe en lusteloos voelt, is het verleidelijk om eraan toe te geven. Gevolg? Je voelt je alleen nog maar meer lusteloos. De oplossing vergt wel even wat wilskracht, maar daarna zul je jezelf dankbaar zijn. Door even te wandelen of te fietsen krijg je weer nieuwe energie. Het frist je letterlijk op. Plan dus elke dag even een moment in om lekker in beweging te komen. Het beste moment is de ochtend, om zo de dag goed te starten.
4. Leer met de nieuwe prikkels om te gaan
Dit punt klinkt een beetje vaag, maar in de lente zijn de prikkels uit de omgeving anders. Denk aan geuren, geluiden, temperatuur en licht. Voor gevoelige mensen kan het felle voorjaarszonnetje, de buitengeluiden en de warmte ineens te veel zijn. Het is daarom goed om rustig te wennen aan deze prikkels. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt, draag kleding in laagjes en wissel de omgeving af. Is het te druk voor je op de terrasjes in de stad? Eet dan een ambachtelijk ijsje bij de biologische boer in het dorp vlakbij.
5. Weg met negativiteit
Een eeuwenoud ritueel om een ruimte te ontdoen van negatieve energie, is het branden van witte salie. Een mooie manier om symbolisch afscheid te nemen van alles wat je graag wilt achterlaten in het verleden. Heb je geen witte salie voorhanden, dan kun je ook Palo Santo (‘heilig hout’) gebruiken. Beide ruiken heerlijk.
6. Zonder jezelf niet af
Veel mensen die in een dipje zitten, hebben de neiging om zich af te zonderen van mensen. Even geen gedoe aan het hoofd. De keerzijde hiervan is dat zij juist zelf in hun hoofd keren en gaan piekeren. Afleiding kan daarom erg slim zijn om de zinnen weer te verzetten. Dat betekent niet dat je meteen een avondje uit moet plannen. Ook een kopje thee met je buurvrouw of vriend(in) kan al genoeg zijn om de zinnen te verzetten (als het een leuke buurvrouw is tenminste ;-)).
7. Trakteer jezelf
Why so serious? Maak jezelf geregeld blij. De kleine geluksmomentjes geven je een positieve vibe. Reden genoeg om lekker te shoppen, een keer uitgebreid te koken of jezelf te trakteren op een bezoekje aan de sauna.
8. Mediteer op dankbaarheid
Dankbaarheid is een belangrijk thema om je goed te voelen. Roep dit gevoel in je op met een eenvoudige meditatie. Ga op een fijn plekje zitten – in je favoriete stoel, op een kussentje op de vloer, in de vensterbank – en sluit je ogen. Een paar minuten lang probeer je je gedachten te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent. Die gedachten hoeven niet heel precies te zijn – het kan gaan om gebeurtenissen die je je herinnert als waardevol, maar ook aan eenvoudige momenten (die middag in het bos, toen plots de zon doorkwam) of mensen die je een fijn gevoel hebben gegeven. Probeer het gevoel even vast te houden.
9. Maak een dankbaarheidsboek
Dat brengt ons bij een mooie traditie om mee te beginnen: schrijf op waar je op dit moment allemaal dankbaar voor bent. Wat heeft het leven je gebracht? Welke lessen heb je geleerd, welke mensen hebben je iets gegeven? Pak er een mooi schrift (versier het met mooie handgeschreven letters, linten, plak er van alles bij of wat je maar wilt) en doop het om tot dankbaarheidsboek. Elk jaar (of elke maand, net wat je wilt) voeg je een ‘hoofdstuk’ toe, en kun je weer leren van vorig jaar / vorige maand.
Lees meer over dankbaarheid… Good News februari
Comments